Śledź nas

Numer telefonu
52 315 26 01

Ziemniaki

CN MOGILNO posiada ofertę na sadzeniaki ziemniaka jadalnego.
Każda odmiana jest szczegółowo opisana.

 

ZIEMNIAKI SADZENIAKI

 

    DENAR

  • ziemniak jadalny
  • bardzo wczesna odmiana
  • skóka żółta, barwa miąższu żółta
  • średnie wymagania glebowe i wodne
  • średnio odporna na parcha
  • wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • wysoka odporność na wirusy
  • typ AB

 

    RED ANNA

  • odmiana konsumpcyjna bardzo wczesna, szybko wschodząca
  • posiada czerwone bulwy o gładkiej skórce, płytkich oczkach i smacznym żółtym miąższu,
  •  typ kulinarny B (lekko zwięzły), ogólnoużytkowy
  • Preferuje gleby średnie do wysokich z równomiernym zaopatrzeniem w wodę i składniki pokarmowe
  • Swoją strukturą nadaje się zarówno do sałatek, zup, zapiekanek jak również kopytek, bab ziemniaczanych oraz jako popularny dodatek obiady tzw. 'ziemniak z wody'.

 

VINETA

  • ziemniak jadalny,
  • odmiana wczesna,
  • barwa skórki żółta, barwa miąższu żółta
  • bardzo dobrze znosi dłuższe okresy suszy,
  • posiada wysokie wartości odżywcze,
  • nie wymaga dużego zapotrzebowania na wodę,
  • odmiana nadaje się bardzo dobrze do długiego przechowywania i mrożenia
  • typ A

 

 LORD

  • ziemniak jadalny
  • odmiana bardzo wczesna
  • skórka żółta, barwa miąższu jasno-żółta
  • wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • wysoka odporność na Parcha ziemniaka
  • małe wymaganie glebowe i wodne
  • typ AB
  • odporny na suszę
  • utrzymuje walory smakowe przez długi czas przechowywania

 

  

 

 

 

Typ kulinarny A — sałatkowy
Ziemniaki należące do tego typu nie rozgotowują się. Ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić. Ziemniaki typu A można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek, a także do smażenia.

Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
Jest to najbardziej uniwersalny i najczęściej spotykany w sprzedaży typ kulinarny ziemniaków. Miąższ odmian zakwalifikowanych do tego typu, po ugotowaniu pozostaje dość zwięzły, ale pod naciskiem widelca łatwo się rozgniata. Ziemniaki typu B często podaje się do obiadu, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia.

Typ kulinarny C — lekko mączysty
Ziemniaki typu C rozsypują się po ugotowaniu, a ich miąższ jest lekko suchy. Doskonale nadają się m.in. na placki, frytki, purée i do pieczenia.

 

 

Oferta dostępna w sezonie.

Zobacz aktualny katalog

Katalog CNMogilno 2024/2025

Jesteśmy najlepsi w naszej dziedzinie

Dlaczego warto z nami współpracować

24/7 Dbamy o Twoje plony

Dbamy o Twoje plony od chwili zasiewów, aż po zbiór.

Jesteśmy terminowi

Naszym atutem są terminowe zapłaty - współpracując z nami zyskujesz.

Certyfikowane produkty

Oferujemy tylko wysokiej jakości certyfikowane produkty, które zapewnią Ci pewny plon.

Doświadczona kadra

Świadomi odpowiedzialności wobec Klientów i partnerów bisnesowych stawiamy na profesjonalizm i kompetencje.

Skontaktuj się z nami już dziś