Ziemniaki
CN MOGILNO posiada ofertę na sadzeniaki ziemniaka jadalnego.
Każda odmiana jest szczegółowo opisana.
ZIEMNIAKI SADZENIAKI
DENAR
- ziemniak jadalny
- bardzo wczesna odmiana
- skóka żółta, barwa miąższu żółta
- średnie wymagania glebowe i wodne
- średnio odporna na parcha
- wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
- wysoka odporność na wirusy
- typ AB
RED ANNA
- odmiana konsumpcyjna bardzo wczesna, szybko wschodząca
- posiada czerwone bulwy o gładkiej skórce, płytkich oczkach i smacznym żółtym miąższu,
- typ kulinarny B (lekko zwięzły), ogólnoużytkowy
- Preferuje gleby średnie do wysokich z równomiernym zaopatrzeniem w wodę i składniki pokarmowe
- Swoją strukturą nadaje się zarówno do sałatek, zup, zapiekanek jak również kopytek, bab ziemniaczanych oraz jako popularny dodatek obiady tzw. 'ziemniak z wody'.
VINETA
- ziemniak jadalny,
- odmiana wczesna,
- barwa skórki żółta, barwa miąższu żółta
- bardzo dobrze znosi dłuższe okresy suszy,
- posiada wysokie wartości odżywcze,
- nie wymaga dużego zapotrzebowania na wodę,
- odmiana nadaje się bardzo dobrze do długiego przechowywania i mrożenia
- typ A
LORD
- ziemniak jadalny
- odmiana bardzo wczesna
- skórka żółta, barwa miąższu jasno-żółta
- wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
- wysoka odporność na Parcha ziemniaka
- małe wymaganie glebowe i wodne
- typ AB
- odporny na suszę
- utrzymuje walory smakowe przez długi czas przechowywania
Typ kulinarny A — sałatkowy
Ziemniaki należące do tego typu nie rozgotowują się. Ich miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły i można go łatwo kroić. Ziemniaki typu A można wykorzystać do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek, a także do smażenia.
Typ kulinarny B — ogólnoużytkowy
Jest to najbardziej uniwersalny i najczęściej spotykany w sprzedaży typ kulinarny ziemniaków. Miąższ odmian zakwalifikowanych do tego typu, po ugotowaniu pozostaje dość zwięzły, ale pod naciskiem widelca łatwo się rozgniata. Ziemniaki typu B często podaje się do obiadu, ale również wykorzystuje się na purée, kopytka, babki ziemniaczane oraz do zup i smażenia.
Typ kulinarny C — lekko mączysty
Ziemniaki typu C rozsypują się po ugotowaniu, a ich miąższ jest lekko suchy. Doskonale nadają się m.in. na placki, frytki, purée i do pieczenia.
Oferta dostępna w sezonie.