Śledź nas

Numer telefonu
52 315 26 01

Ziemniaki

CN MOGILNO posiada ofertę na sadzeniaki ziemniaka jadalnego.
Każda odmiana jest szczegółowo opisana.

ZIEMNIAKI SADZENIAKI

VINETA

  • ziemniak jadalny,
  • odmiana wczesna,
  • barwa skórki żółta, barwa miąższu żółta
  • bardzo dobrze znosi dłuższe okresy suszy,
  • posiada wysokie wartości odżywcze,
  • nie wymaga dużego zapotrzebowania na wodę,
  • odmiana nadaje się bardzo dobrze do długiego przechowywania i mrożenia
  • typ A

TERKA

  • ziemniak jadalny
  • odmiana wczesna, wczesno-średnia
  • kolor skórki żółty, kolor miąższu bardzo żółty
  • wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • odporna na choroby wirusowe
  • wysoka odporność na Parcha ziemniaka
  • dobra trwałość przechowalnicza
  • typ B

LORD

  • ziemniak jadalny
  • odmiana bardzo wczesna
  • skórka żółta, barwa miąższu jasno-żółta
  • wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • wysoka odporność na Parcha ziemniaka
  • małe wymaganie glebowe i wodne
  • typ AB
  • odporny na suszę
  • utrzymuje walory smakowe przez długi czas przechowywania

DOMINIKA

  • wczesna odmiana konsumpcyjna
  • typ A (sałatkowy)
  • ziemniaki po ugotowaniu nie rozsypują się można je kroić w kostkę
  • barwa miąższu - bardzo żółta
  • skórka – ciemno żółta
  • trwałość przechowalnicza: bardzo dobra, długi okres spoczynku
  • odporności: mątwik ziemniaczany: Ro1,Rak ziemniaka, odporna na uszkodzenia mechaniczne, wysoka odporność na choroby wirusowe.
  • wymagania glebowe i wodne: Wymaga gleb z równomierną podażą składników odżywczych, w tym magnezu.

MAGDA

  • odmiana konsumpcyjna
  • klasa wczesności -bardzo wczesna
  • kolor: miąższu- bardzo żółta, skórki- żółta
  • typ A/B
  • przydatność: do gotowania, pieczenia, jedna z najwcześniejszych odmian
  • odporna na choroby wirusowe w tym wirus S
  • wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
  • bardzo szybki wzrost bulw
  • bardzo wysoki plon przy wczesnym zbiorze

TYPY KULINARNE:

Typ A – sałatkowe, twarde, nie rozpadają się, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi – takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla.

Typ B – tzw. ogólnoużytkowe, uniwersalne, średniej twardości, nierozsypujące się, które przy końcu gotowania stają się kruche, przy smażeniu zaś miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące – z nich zrobisz wspaniałe frytki, chipsy czy placki, kartofelki z wody i zupy. 
Doskonałe do duszenia i gotowania.

Typ C – mączyste, zawierające więcej skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Doskonałe na babki, farsze, kluski, purée, placki, pyzy, kopytka.

 

Oferta dostępna w sezonie.

Zobacz aktualny katalog

Katalog Jesień 2019

Jesteśmy najlepsi w naszej dziedzinie

Dlaczego warto z nami współpracować

24/7 Dbamy o Twoje plony

Dbamy o Twoje plony od chwili zasiewów, aż po zbiór.

Jesteśmy terminowi

Naszym atutem są terminowe zapłaty - współpracując z nami zyskujesz.

Certyfikowane produkty

Oferujemy tylko wysokiej jakości certyfikowane produkty, które zapewnią Ci pewny plon.

Doświadczona kadra

Świadomi odpowiedzialności wobec Klientów i partnerów bisnesowych stawiamy na profesjonalizm i kompetencje.

Skontaktuj się z nami już dziś