Śruta rzepakowa i sojowa
Śruta sojowa (poekstrakcyjna)
Poekstrakcyjna śruta sojowa jest wysokobiałkową paszą, cenioną za korzystny skład aminokwasowy. Jest ona podstawowym składnikiem pasz dla drobiu oraz trzody chlewnej. Poekstrakcyjna śruta sojowa to produkt uzyskiwany po ekstrakcji i odpowiedniej obróbce cieplnej wysokiej jakości obłuszczonych ziaren soi. Jest to najczęściej stosowane źródło białka, lizyny i tryptofanu w paszach dla bydła i innych zwierząt hodowlanych. Cechuje ją niska zawartość włókna surowego i składników antyżywieniowych.
- białko surowe 46%
- włókno srowe 6%
- tłuszcz surowy 5%
Śruta rzepakowa (poekstrakcyjna)
Produkt uboczny uzyskiwany w procesie tłoczenia oleju z nasion rzepaku. Ze względu na wysoką zawartośc białka, śruta rzepakowa stanowi w pełni wartościowy komponent paszowy w żywieniu zwierząt gospodarskich.Produkt stosowany głównie w żywieniu przeżuwaczy, trzody chlewnej oraz drobiu.
- białko surowe 33,2%
- włókno surowe 13%