Produkcja kasz jęczmiennych
Zajmujemy się produkcją kaszy jęczmiennej perłowej oraz pęczak. W ofercie kasz perłowych wyróżniamy frakcję:
grubą, średnią, dobrą
Na potrzeby klientów produkujemy, także kaszę łamaną (wiejską).
KASZA PĘCZAK
Kasza pęczak to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, pozbawionych plewy, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Cechuje się dużą zawartością wielu cennych mikro- i makroskładników, które wspierają pracę organizmu i dostarczają mu sporych dawek energii. Pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także stanowi skarbnicę głównie witamin z grupy B, witamin E, pewną ilość witaminy K oraz folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi.
Kasza pęczak to świetny wybór dla osób ceniących sobie naturalną oraz zdrową żywność.
KASZA JĘCZMIENNA PERŁOWA
Kasza jęczmienna perłowa należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych. Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia. Kasza jęczmienna perłowa jest najlepszą z dostępnych kasz jęczmiennych. Otrzymuje się ją poprzez kruszenie, obtaczanie i polerowanie ziaren pęczaku. Kasza perłowa charakteryzuje się zaokrąglonymi cząstkami o gładkiej, połyskującej powierzchni. Zawiera mniej składników mineralnych niż pęczak czy kasza łamana. Zalecana jest osobom z podwyższonym cholesterolem, z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia.
W naszej ofercie posiadamy 3 rodzaje kaszy jęczmiennej perłowej:
- gruba
- średnia
- drobna